Kako da zaštitite svoj pdf dokument šifrom od otvaranja ili izmene?

Servis kompjutera Beograd > Internet > Kako da zaštitite svoj pdf dokument šifrom od otvaranja ili izmene?
Kako da zaštitite svoj pdf dokument šifrom od otvaranja ili izmene?

Zaštita PDF dokumenta

Postoje dva načina zaštite PDF dokumenata. Prvi tip zaštite je zaštite od otvaranja i čitanja dokumenta, dok je drugi tip zaštita od izmena, štampanja, kopiranja teksta i modifikacija.  Postoji nekoliko programa koji nude oba tipa zaštite, a mi danas izdvajamo jedan od njih, to je PDFRider, koji nam se zaista sviđa. Doduše, ne garantujemo da radi na Windows 8 sistemu, mada bi trebalo. Pored ova dva programa možete isprobati i besplatne programe iSafePDF, PrimoPDF i FreePDFCreator, koji takođe omogućavaju oba tipa zaštite. Tu je i onlajn alat pdfprotect.net, koji nudi isključivo prvu vrstu zaštite.

PDFRider, osim zaštite PDF dokumenata lozinkom, omogućava i razbijanje jednog PDF-a na nekoliko manjih, spajanje više PDF-ova u jedan, brisanje stranica, rotiranje itd. Zaista odličan programčić.

Instalirate program, otvorite ga i potom klikneta na Application – Open Document i otvorite PDF koji želite da zaštitite

%Servis%kompjutera

Sada kliknite na Security, i ukazaće se prozor za unos lozinke.

%Servis%kompjutera

Kao što vidite, postoje dve šifre. Prva šifra se koristi za otvaranje dokumenta. Druga se koristi za zaštitu od štampanja, kopiranja teksta i prevenciju drugih modifikacija.Unesite onu koja vam je potrebna, ne morate obe.

%Servis%kompjutera

U slučaju da želite samo drugu vrstu zaštite (unesete drugu šifru), onda se sve nabrojane dodatne zaštite podrazumevaju. Međutim, ako određenu opciju ne želite da uključite, onda to označite.

Na kraju, ne zaboravite da sve snimite.

%Servis%kompjutera

 

Izvorno: internet zanatlija