Zamena hard diska na laptopu

Servis kompjutera Beograd > Zamena hard diska na laptopu

Kako nastaju loši (bad) i usporeni (weak) sektori i kada je potrebno da se uradi

         zamena hard diska na laptopu?

 

Ukoliko ste primetili da Vaš laptop radi usporeno i da mu treba dosta vremena da podigne operativni sistem, koči u toku rada jedan od najčešćih razloga jeste neispravan hard disk. Sve dok može da podigne sistem i dok možete pristupiti svojim podacima, ( dokumenta, fotografije, muzika, video zapisi…) dobro je. Ono što sve naše korisnike uvek savetujemo jeste radite redovan bekap podataka. Pogotovu korisnicima kod kojih je prilikom pregleda i dijagnostike utvrđeno da su počeli loši sektori da se pojavljuju. Redovnim bekapom podataka štedite vreme i novac. Ono što je najvažnije šta god da se jednog dana desi imate na sigurnom mestu sve vaše podatke.Koliko često ćete raditi bekap zavisi od toga koliko koristite laptop i u koje ssvrhe. Preporuka je da se radim jednom nedeljno. Korisnici koji svakkodnevno unose veliku količinu podataka, pre kraja dana bi trebali odmah skloniti sve što im je bitno.

Zamena hard diska na laptopu

%Servis%kompjutera

Da li je neophodna zamena hard diska na laptopu ?

Postoje dva tipa loših sektora, to su fizički i logički, odnosno hardverski i softverski.

Prvi tip loših sektora nastaje uglavnom nepravilnim korišćenjem laptopa i za to su najčešće krivi korisnici. Iako je laptop namenjen da bude pokretan i da ga lako premestimo sa jednog na drugo mesto, hard disk je jako osetljiv pogotovo dok je u radu. Brzina obrtaja prilikom rada je uglavnom od 5.400 do 7.200 rpm odnosno obrtaja u minuti. Ukoliko ga držimo u krilu i cupkamo nogama vrlo je verovatno da ćemo ga oštetiti tako što glava hard diska dotakne ploču i ošteti neke od sektora. Prilikom premeštanja, i naglog spuštanja, truckanja, udaranja…. Prašina je takođe jedan od uzročnika nastajanja loših sektora. Takvi loši sektori se ne popravljaju i kod njih je potrebna zamena hard diska na laptopu.

Kako nastaju logički odnosno softverski loši sektori ? Ukoliko se laptop isključi iz struje i nasilno isključi postoji velika verovatnoća da če doči do pojave loših sektora, Ako je u tom momentu bilo aktivno upisivanje podataka u neki sektor hard diska.
U većini slučajeva ovi sektori se mogu popraviti i u tom slučaju nije potrebna zamena hard diska na laptopu.