Chrome od sada troši 10-25 posto manje RAM-a

Servis kompjutera Beograd > Internet > Chrome od sada troši 10-25 posto manje RAM-a
%Servis%kompjutera
Google Chrome

Zbog sve većeg nezadovoljstva korisnika, Google je objavio kako će najnovija verzija Chrome-a doneti nekoliko značajnih poboljšanja.

Za početak, Chrome 45 će „biti pametniji“ prilikom ponovnog pokretanja i otvaranja svih onih tabova koje ste ostavili otvorene tokom svoje prethodne sesije – prilikom pokretanja browsera, prvo će biti učitani tabovi koje ste poslednje pregledali, a ukoliko vam računar nema dovoljno memorije, Chrome će zaustaviti učitavanje starijih tabova. Naravno, dotične i dalje možete učitati tako što ćete kliknuti na njih.

Osim toga, nova verzija Chrome-a će sada moći detektovati tabove i web stranice koji nisu posebno aktivni, pa će iskoristiti tu priliku da očisti neiskorištenu memoriju. Prema rečima ekipe iz Google-a, to bi u praksi trebalo rezultirati u proseku 10% manjom potrošnjom memorije, iako bi ta brojka mogla postati i veća na nekim stranicama – Gmail  bi u Chrome-u 45 tako npr. trošio i do 25% manje memorije nego u Chrome-u 43.

Od drugih poboljšanja, vredi istaći još i automatsko pauziranje Flash sadržaja koji nisu ključni elementi web stranice. Iako je ova opcija predstavljena još u junu, korisnici su je do sada morali sami aktivirati. Ali, tokom sledećih nekoliko nedelja, Google će istu postaviti kao defaultno uključenu u svakoj verziji Chrome-a, jer su otkrili da njenim korišćenjem baterije na lappovima, zavisno od operativnog sistema, mogu izdržati i do 15% duži rad.