Prestanak podrške za Windows XP

Servis kompjutera Beograd > Prestanak podrške za Windows XP

Prestanak podrške za Windows XP

 Od 8. aprila 2014. podrška i ispravke za Windows XP više nisu dostupne. Ne dozvolite da vaš računar ostane bez zaštite.

%Servis%kompjutera

Šta znači prestanak podrške za Windows XP?

Microsoft je puniih 12 godinaobezbeđivao podršku za Windows XP. Iako je prestala zvanična podrška od aprila 2014 godine, i danas je veliki broj korisnika koji se ne odriču tog operativnog sistema. Samim tim ti korisnici ostaju uskraćeni za tehničku podršku, kao i automatske ispravke koje štite vaš računar.

Ukoliko imate instaliran Microsoft Security Essentials, i dalje ćete tokom ograničenog perioda dobijati ispravke antimalver definicija ali su ograničeni po pitanju efikasnosti na računaru koji ne dobija najnovije bezbednosne ispravke. U prevodu to znači da računarar sa operativnim sistemom Xindows XP jednostavno neće biti kompletno zaštićen i biće podložan da se lakše zarazi, za razliku od računara koji koristi operativni sistem : Windows7, Windows8, ili Windows 10 koji imaju tehničku podršku.

%Servis%kompjutera
Microsoft-Security-Essentials

Šta se dešava ako nastavite sa korišćenjem Windows XP?

Ukoliko nastavite i dalje da koristite Windows XP , računar će i dalje raditi, ali može postati manje otporan na bezbednosne rizike i viruse. Takođe može da se desi da ukoliko za surfovanje vebom koristite Internet Explorer 8, postoji moguććnost da će se računar izložiti dodatnim rizicima. I ono što je takođe jako važno jeste da sve veći broj proizvođača nastavlja da optimizuje svoje proizvode za novije verzije operativnog sistema Windows, pa samim tim je za očekivati da će sve manje aplikacija i uređaja raditi u operativnom sistemu Windows XP.

%Servis%kompjutera

Kako da se zaštitite posle ukidanja podrške za Windows XP?

Da biste i dalje bili zaštićeni i sada kada je podrška završena, imate dve mogućnosti:

%Servis%kompjutera
Nadogradnja Windows XP

Nadogradnja trenutnog računara ili kupovina novog

Veoma mali broj starijih računarakoji su radili pod operativnim sistemom ima mogućnost da pređe na noviji operativni sistem.Program „Pomoćnik za nadogradnju na Windows“ vam daje mogućnost da proverite da li vaš računar ispunjava sistemske zahteve za Windows 7, ili Windows 8, odnosno 8.1.

Drugo možda malo skuplje rešenje jeste kupovina novog računara, koji su po karakteristikama značajno moderniji,napredniji i predviđeni za rad na novim operativnim sistemima.